Kaynak : https://learn.microsoft.com/en-us/azure/reliability/availability-zones-overview

Microsoft Datacenter’ları ,  barındırılan Compute ve Datalar gibi kaynaklar için Availability yani sürekli erişilebilirlik sağlayabilmek için farklı sitelerda collection’lar halinde gruplandırılmaktadır. Bu Collection olarak gruplandırılmış Datacenter’ları , Regions olarak geçmektedir.

Başlıca Azure Cloud Coğrafyaları :

Europe , ABD , Asia gibi coğrafyaların içerisinde birden fazla Bölgeler bulunmaktadır. Coğrafyada Bölgelerin Veri Merkezleri Hangi Şehir Konumlarında onları kontrol edelim şimdi ?

  • Europe Geographies

North Europe : İrlanda

West Europe : Hollanda

  • United Kingdom : Birleşik Krallık

UK South : Londra

UK West : Cardiff

  • ABD Geographies

Central US : Iowa

East US : Virginia

East US 2 : Virginia

East US 3 : Georgia

North Central ABD : Illinois

South Central ABD : Teksas

West Central US : Wyoming

West US : California

West US 2: Washington

West US 3 : Arizona

Geographies and Regions , Aşağıdaki Linklerden Coğrafyaların ve Bölgelerin tam listesini görebilirsiniz :

https://azure.microsoft.com/en-gb/explore/global-infrastructure/geographies/#overview

Bir Region’da bulunan Datacenter’ların tümü ,  Availabilty Zone mimarisinde kullanılabilirlik için Low Latency’li bir network ile birbirlerine bağlıdır.

Region’lar bir coğrafya içerisindedir ve Olağanüstü Durum için Pair’lar yani Çiftler halinde dağıtılmaktadır. Pairs ile Region’lar en az 300 Mil veya daha fazla uzaklık mevcuttur. Bu uzaklık Bölge içinde yaşanacak Felaketlerden veya Servislerin Kullanılabilirliğini etkileyen etmenlerin yaşanmaması için  bu kadar mesafede belirlenmiştir. Bir Region’da kesinti yaşandığında , Servisler Pair’deki diğer Region’a otomatik olarak yük devredilmektedir.

Kaynak : https://itgovernanceturkey.com/?p=1745&lang=tr

 Azure Cloud ortamındaki Kaynaklar , Fiziksel olarak Microsoft’un Veri Merkezlerinde olsa da , Kaynak oluşturma işlemleri aşamasında istediğimiz Veri Merkezini seçmek mümkün değildir. Sadece Region olarak seçim yapabilirsiniz.

Microsoft Azure Cloud ortamında bulunan kaynaklar ve servisler her bölgede olmayabilir. Microsoft’un duyurusunda yeni bir servisler veya kaynaklar Yalnızca ABD’de veya belirlenen bölgelerde kullanıma sunulurak , diğer bölgelere sunulmaktadır.

Microsoft Azure Cloud ortamında bulunan bazı kaynaklar Bölgesel değildir. Bu ne anlama geliyor ? Belirli bir kaynağa bağlı değillerdir. Bu sayede bu kaynağa biz Küresel bir hizmet diyebiliriz. Bölgesel olmayan Hizmetlere Örnek vermek gerekirse ;

  • Azure Front Door
  • Traffice Manager

Bunların tersine Coğrafik Kaynak dediğimiz Kaynaklarda mevcut . Bunlarıda şöyle sıralayabiliriz :

  • Azure DNS
  • Azure Active Directory

NOT : Region’lar arasında Kaynak dağıtımını tasarlarken göz önünde bulundurmanız gereken bir durum var . Bölgeden transfer edilen herhangi bir data aktarımı faturalandırılmaktadır. Bir Bölgede giriş ve çıkış trafikleri ücretsiz sağlanır . Fakat herhangi bir bölge çıkışo Faturalandırmaya tabi olmaktadır.

Azure Cloud ortamında bir sanal makine oluşturduğunuzda tek tek veri merkezlerinin görülebileceğinin mümkün olmadığını ve sadece Region’ların seçilebileceğini söylemiştik. Bu Kaynakları oluşturduğumuzda Bölgeler 2 tür olduğunu görüyoruz :

Recommended yani Tavsiye edilen

Other yani Diğer başlıkları altında toplanmaktadır. Peki tabikide burada organizasyonun seçmiş olduğu uygun Bölge seçeneği seçilmelidir.

Recommended olan Bölgelerde Şuanda planlanan Availability Zone’ları desteklemek için tasarlanmıştır .

Other ise , ODM amacıyla kullanılmaktadır. Yani Recommended olan bölgelerdeki gibi Availability Zone’ları desteklemez.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir