Azure Virtual Desktop yani Azure Sanal Masaüstü , Microsoft Windows işletim sistemlerini sanallaştırılmasını sağlamak , Sanallaştırılmış masaüstleri ve uygulamaları bulut ortamında güvenli bir şekilde sağlamak için Microsoft Azure tabanlı bir sistemdir. Bu servis özellikle Windows Server Remote Desktop Services yani Windows Sunucu Uzak Masaüstü Hizmetlerine benzerlik göstermektedir.
Biz müşteri olarak bu serviste yöneteceğimiz servisler mevcut. Bunun yanında bu servisin sağlıklı çalışabilmesi için Microosft kurumu tarafından Altyapıyı sağlayan bileşenleri yönetmektedir.
Şimdi Bu bileşenleri yönetme kısmında Müşteri yani Bizim ve Microsoft olarak ikiye ayrılmaktadır :
Bizim tarafımızdan yönetilen Bileşenler Nelerdir ? O halde Hemen açıklayalım o halde :
Azure Virtual Desktop Workspace
Azure Virtual Desktop Session Host
Azure Active Directory
Azure Active Directory Domain Services
Azure Virtual Network
Microsoft Tarafından Yönetilen Bileşenler Nelerdir ? O halde onlarıda Hemen açıklayım :
Connection Broker
Web Access
Gateway
Extensibility components
Diagnostics
Bizim tarafımızdan yönetilmesi gereken bileşenleri yukarıda sıraladık. Şimdi de Bunları kısaca açıklayalım.
Azure Virtual Desktop Workspace yani Azure Sanal Masaüstü Çalışma Alanı olarak anılmaktadır. Bazı durumlarda Kiracısı olarak ta geçmektedir. Bu bileşen , Host Pool yani Ana Bilgisayar Havuzunun kaynaklarını yönetimini sağlayan bileşendir.
Azure Virtual Desktop Session Host yani Azure Sanal Masaüstü Oturum Ana Bilgisayarları olarak anılmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz bu Ana Bilgisayarlar aşağıda belirtilen işletim sistemlerine sahip Azure Sanal Makinelere sahip olabilmektedirler :
Windows 10 Enterprise
Windows 10 Enterprise Multisession
Windows Server 2012 R2 ve Üstü
Ve bu işletim sistemlerine sahip imajlarınız kullanılabilmektedir.
Azure Active Directory yani Azure Etki Alanı Denetleyicisi olarak anılmaktadır. Azure Virtual Desktop mimarisi Erişim ve Kimlik Yönetimleri Azure Active Directory’den hizmet almaktadır. On-Premise ortamınızdaki Active Directory’deki Domain Kullanıcı Hesaplarını eşitleyerek ve senkronize işlemlerini gerçekleştirerek Azure Virtual Desktop Sanal Makinelerinde Kullanıcılarınızın Makinelere bağlanmasını sağlayabilirsiniz. pek tabiki bazı güvenlik endişeleriniz için sizleri ferahlatacak güzel bir yöntem olarak Multi Factor Authentication yani Çift Faktör Doğrulama ile Azure Virtual Desktop ortamına bağlanabilirsiniz.
Azure Active Directory Domain Services , Azure Virtual Desktop ortamında kullanmış olduğunuz Sanal Makinelerin Domain ortamına katılmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Ayrıca On-Premise ortamındaki Domain Kullanıcı Hesaplarının eşitlenebilmesi Azure Active Directory Connect aracını kurmak ve yapılandırmanız gerekmektedir.
Azure Virtual Network yani Azure Sanal Ağ , Azure Cloud ortamında tanıdığımız VNet ile aynı göreve sahip. Sanal Makinelerin birbirleriyle ve On-Premise ortam ile iletişim kurmasını sağlayan kaynaktır. Bir Azure Virtual Desktop Network yapısını , S2S yada Express Route şeklinde planlayarak , konfigüre edebilirsiniz.
Evet Şimdi Geldik Microsoft tarafından yönetilen Bileşenleri açıklamaya ….
Connection Broker yani Bağlantı Aracısı , Bu servis Sanal Masaüstlerine ve Remote olarak hizmet veren uıygulamalara kullanıcıların bağlantılarını yönlendirmektedir.
Web Access yani Web Erişimi , Windows Virtual Desktop içindeki kullanıcıların Azure Active Directory’de MFA ile HTML5 diline uyum sağlayan bir Web Browser aracılığıyla Virtual Desktop Sanal Makinelere ve Uzaktan bağlanılan Uygulamalara erişme imkanı sağlamaktadır.
Gateway yani Ağ Geçidi , Remote Connection Gateway , Uzaktan erişen kullanıcıları bir Azure Sanal Masaüstüne internete bağlı herhangi bir cihazdan Azure Virtual Desktop Uygulamalarına ve Masaüstlerine bağlama işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Extensibility components yani Genişletilebilirlik Bileşenleri , Azure Virtual Desktop’u sadece arayüzden değil , Powershell kullanarak ve 3rd destekleyen REST API’ler yöntemiyle yönetebilirsiniz.
Diagnostics yani Tanılama , Azure Virtual Desktop ortamında tüm kullanıcı ve yönetici olaylarını loglayan bir olay toplayacısı diyebiliriz.
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Başka bir Azure Virtual Desktop Makalesinde görüşmek üzere
Faydalı olması Dileğiyle…