22 Şubat itibariyle Azure Managed Luster adında Dosya Sistemi Microsoft tarafından Genel Önizlemeye Sunuldu.

Peki biraz bu servisi tanıyalım ;

Azure Managed Luster , Azure tarafından yönetilen bir dosya sistemidir. Ortamınızda High Performance Compute yani Yüksek Performanslı Bilgi İşlem ( HPC ) ve Yapay Zeka iş yükleri için tasarlanmış , Azure tarafından yönetilen , pay-as-you-go yani kullandıkça öde olarak kullanım sağlanan dosya sistemi olarak tanımlanabilir.

Bu sistem ile birlikte ; Yüzlerce GB/sn değerinde Storage Bandwith , Disk Latency imkanı sağlamaktadır.

Bu sistemi Azure Cloud ortamında hangi servislerle Entegre edebiliriz ?

  • Azure HPC Compute
  • Azure Kubernetes Service
  • Azure Machine Learning
  • Azure Blob Storage
  • Azure Data Lake Storage

Evet bu servisin derinliklerine inecek olursak ;

Lustre, Sun Microsystems kurumu tarafından geliştirilen ve bilimsel ve mühendislik simülasyonları, Data analizi ve diğer iş yükleri için HPC ortamlarında yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı bir Paralel Dosya Sistemi olarak tanımlanabilir.

High Performance Compute yani Yüksek performanslı bilgi işlem ortamlarınızda yaygın olarak kullanılan bir açık kaynaklı paralel dosya sistemi olan Lustre’nin Cloud bazlı bir uygulamasıdır.

Azure Yönetilen Lustre’nin bazı temel özellikleri ve avantajları şunlardır:

  • Scalability
  • Fully Managed
  • Easy to Use
  • Security
  • Integration
  • High Performance

Şimdi bunları teker teker kısaca açıklayalım :

Scalability yani Ölçeklenebilirlik , Azure Managed Luster, birkaç terabayttan yüzlerce petabayta kadar veriyi ölçeklendirebilmektedir. Değişen ihtiyaçlarınıza göre kolayca genişletilebilir veya daraltılabilir.

Fully Managed yani Tamamen Yönetilen , Azure Managed Lustre, tamamen Microsoft Azure tarafından yönetilmektedir. Bu, Microsoft’un donanım, yazılım ve ağ iletişimi dahil olmak üzere altyapının bakımından ve izlenmesinden sorumlu olduğunu göstermektedir. Altyapı yönetimi hakkındaki iş yüklerinize yoğunlaşmak yerine geliştirme ve gelişim işlerinize odaklanmanıza imkan sağlamaktadır.

Easy to Use yani Kullanımı Kolay , Azure Managed Luster’ın kullanımı kolaydır ve Azure Portal veya Azure CLI kullanılarak hızla kurulum gerçekleştirilebilmektedir. Hatta Template’leri yani şablonları veya komut dizisini kullanarak yeni Luster dosya sistemlerinin oluşturulmasını otomatikleştirebilirsiniz.

Security yani Güvenlik , Azure Managed Luster, Datalarınızı korumak için sağlam güvenlik özellikleri barındırmaktadır. Azure Active Directory entegrasyonunu destekler ve datalar beklemede ve aktarım halindeyken şifrelenebilmektedir.

Integration yani Entegrasyon , Azure Managed Luster, Azure Blob Storage, Azure Data Lake Storage ve Azure Machine Learning gibi diğer Azure servisleriyle kolayca entegre edilebilir. Data Analizi, makine öğrenimi ve diğer HPC iş yükleri için uçtan uca çözümler oluşturmanıza imkan sağlamaktadır.

High Performance yani Yüksek Performans, İlk başta bahsettiğimiz gibi ; Azure Managed Lustre, HPC iş yükleri için kritik olan yüksek hızlı veri erişimi ve işleme yetenekleri sağlar. Saniyede yüzlerce (GB/sn) kadar data çıkışı gerçekleşebilir. bu sayede büyük ölçekli data işleme gerektiren uygulamalar için ideal olarak kullanımı organizasyonlarda düşünülebilir.

Ayrıca ek olarak ;

Monitoring ve Management yani İzleme ve Yönetim, Azure Managed Luster, Azure Monitor ve Azure Resource Manager aracılığıyla izleme ve yönetim özellikleri sağlamaktadır. Luster dosya sistemi performansını izlemek, Alertleri konfigüre etmek ve kaynak yönetimi görevlerini otomatize etmek için bu araçları kullanabilirsiniz.

Azure Yönetilen Lustre’yi kullanım sağlamak için ;

  • Azure’da bir Luster meta veri sunucusu, Luster nesne depolama sunucusu ve Lustre Client Node’ları dahil olmak üzere çeşitli bileşenlerden oluşan bir Luster dosya sistemi oluşturmanız gerekmektedir.

Dosya Sistemini oluşturulduktan sonra Lustre dosya sistemine standart Luster Client araçlarını kullanarak veya Azure Batch ya da Azure Machine Learning gibi Azure servisleriyle erişim sağlayabilirsiniz.

Bu servisin demosunu yapmak istedim . Fakat Subscription’umun sınırlaması ve bu servisin talebi dolayısıyla kaydolmadığım sebebiyle gerçekleştiremedim . Aşağıdaki link üzerinden uygulanması ve Kullanımını hakkında bilgi edinebilirsiniz :

https://techcommunity.microsoft.com/t5/azure-high-performance-computing/azure-managed-lustre-benchmarking-our-new-azure-storage-solution/ba-p/3743889

https://learn.microsoft.com/en-us/azure/azure-managed-lustre/

Daha fazla bilgi için :

https://azure.microsoft.com/en-us/updates/azure-managed-lustre-now-in-public-preview/

https://azure.microsoft.com/en-ca/blog/azure-managed-lustre-parallel-file-system-for-hpc-and-ai-workloads/

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir