Chaos yani Kaos ; hepimiz biliriz ki Kaos karışıklık anlamına gelmektedir.

Şimdi Microsoft tarafından Genel Önizlemeye sunulan Azure Chaos Studio’dan bahsediyor olacağız.

Azure Chaos Studio , Developer’ların Cloud uygulamalarında kaos deneylerini gerçekleştirmesine imkan sağlayan, Microsoft Azure Cloud’un yeni bir servisidir. Bu makalemizde, kaos’un ne anlama geldiğini yukarıda kısaca belirttik. Şimdi mühendisliğinin ne olduğunu ve Azure Chaos Studio’nun bu deneyleri nasıl gerçekleştirebildiğinden bahsedelim :

Chaos Engineering yani Kaos Mühendisliği , bir sistemin dayanıklılığını test etmek ve geliştirmek için kullanılan yöntemdir. Nasıl tepki verdiğini görmek ve iyileştirilmesi ihtiyaç alanları belirlemek için bir sisteme hataların veya başarısızlıkların uygulanması olarak tanımlayabiliriz. Buradaki Amacımız, arızalara dayanabilecek ve beklenmedik olaylar karşısında bile çalışmaya devam edebilecek daha sağlam ve güvenilir bir sistem oluşturmaktır yani yılmayacak 🙂

Organizasyon uygulamalarını ve altyapısını Cloud ortamına taşıdıkça kaos mühendisliği giderek daha önemli hal almaktadır. Cloud , ölçeklenebilirlik, agile yani çeviklik ve maliyet optimizasyonu gibi birçok avantaj sunduğunu her makalemizde belirtiyoruz . Bununla birlikte, artan karmaşıklık, bağımlı sistemler ve beklenmeyen başarısızlık potansiyeli gibi yeni zorluklar da getirmektedir.

Bu zorlukların üstesinden gelmek için kaos mühendisliği, Cloud uygulamalarının ve altyapısının dayanıklılığını test etmenin ve iyileştirmenin bir yöntemini sunmaktadır. Developer’lar kasıtlı olarak hataları uygularak veya gerçekleştirerek , sistemin yanıtını izleyerek, gerçek sorunlara dönüşmeden önce zayıflıkları belirleyebilir ve giderebilir.

Şimdi Kaos Mühendisliğinin tanımlamasını yaptık. Asıl konumuz olan Azure Cloud ortamındaki servis Chaos Studio ;

Azure Chaos Studio ile geliştiriciler, aşağıdaki çok çeşitli deneyleri gerçekleştirebilme imkanına sahip olurlar:

Uygulama hataları:

Ölçeklendirme hataları

Konfigürasyon hataları

ve son olarak Altyapı Arızaları

Örnekleme gerçekleştirirsek ;

Uygulama hatalarına örnek olarak ; Veritabanı hataları, API hataları ve network latency gibi hataları uygulama katmanında gerçekleştirme

Ölçeklendirme hatalarına örnek olarak ; Sistemin, trafikteki ani artışları veya düşüşleri gibi iş yükündeki değişikliklere nasıl yanıt vececeğini test etme

Konfigürasyon hatalarına örnek olarak ; Hatalı konfigürasyonlar veya güncelliği kalmamış bağımlılıklar gibi sistemin konfigürasyon hataları

Altyapı arızalarına örnek olarak ; Sanal makineler, ağlar ve depolama gibi temel altyapıya arızaları

Azure Chaos Studio, kaos deneyleri oluşturmak ve yönetmek için gayet kolay. Geliştiriciler çalıştırmak istedikleri deneme türünü seçebilir, parametreleri belirleyebilir ve birkaç tıklamayla denemeyi gerçekleştirebilmektedir. Sistemin yanıtını Realtime yani gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve ayrıntılı ölçümleri ve günlükleri görüntüleyebilirsiniz.

Azure Chaos Studio, kaos mühendisliği için kapsamlı bir çözüm sağlamak üzere Azure Monitor ve Azure DevOps gibi diğer Azure servisleriyle entegre olmaktadır. Gelişmiş izleme ve görselleştirme için Grafana ve Prometheus gibi 3rd araçlarla entegrasyonu da desteklemektedir.

Azure Chaos Studio Organizasyonlar için Ne gibi faydalar Sağlar ?

Developer’lar , kaos deneyleri gerçekleştirerek Cloud uygulamalarındaki ve altyapılarındaki zayıflıkları belirleyip gidererek onları daha dayanıklı ve güvenilir hale getirebilirler.

Developer’lar , sistemin arızalara verdiği problemler ile proaktif olarak test ederek beklenmedik down sürelerinin riskini azaltabilir ve kesintilerin etkisini en aza indirebilirler.

Developer’lar , verimsizlikleri ve darboğazları belirleyip ele alarak bulut uygulamalarını ve altyapılarını optimize işlemi gerçekleştirerek maliyetleri azaltabilir ve performansı artırabilirler.

Developer’lar ,kaos deneyleri gerçekleştirerek sistemlerinin davranışını daha iyi anlayabilirler.

Kapak Fotoğraf Kaynakça : https://bilimfili.com/kaos-teorisi-nedir-ve-nasil-kesfedildi

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir