Dünkü Yayınlamış olduğum LinkedIN postuna istinaden herkesteki heyecanı hissedebiliyorum . O halde Başlıyoruz 🙂
Azure Open AI Service yani Azure Açık Yapay Zeka Hizmeti, Developer’lara yani Geliştiricilere yapay zeka modelleri oluşturmak, eğitmek ve dağıtmak amacıyla araç ve servis sağlayan bulut tabanlı bir platform olarak tanımlayabiliriz.
Azure OpenAI Servisi ne gibi Özelliklere Sahip … Hemen sıralayalım :
- Machine Learning yani Makine öğrenimi
- Artificial intelligence yani Yapay zeka
- Automatic Machine Learning yani Otomatik Makine Öğrenimi
- Automatic Model Distribution yani Otomatik Model Dağıtımı
gibi özellikleri sunmaktadır.
Azure Open AI Service , Yapay Zeka Modellerini çalıştırmak için güvenli ve güvenilir bir ortam sunmaktadır. Uçtan uca şifreleme, Kimlik Doğrulama, Yetkilendirme , Erişim Kontrolü, Güvenlik ve Uyumluluk sunmaktadır. Ayrıca Cognitive Services yani Bilişsel Hizmetler gibi diğer Azure hizmetleriyle entegre edilerek yapay zeka çözümlerini dağıtma ve ölçeklendirme imkanı sağlanmaktadır.
Bu servis ile ; Kodlarınızı Azure Cloud ortamına dağıtabilme imkanına da sahipsiniz.
Open AI , Lab’lar yapmak için Microsoft Azure tarafından tasarlanan ve kullanıma sunulan platformdur. Artık bu platform ile Azure Cloud Yapay Zeka uygulamalarının oluşturularak , dağıtılma işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Bu dağıtımı araçlar , kitaplıklar veya hizmetler sayesinde gerçekleştirildiğinin bilgisinide vermek istiyorum.
Evet şimdi Azure Open AI Service tanımını yaptık ve ne gibi özellikler olduğunun hepsini Yukarıda belirttik.
Şimdi bu servisin içeriğinde Neler Var ? ve hangi araçları sağladığını sıralayarak , bu araçları açıklayalım :
- Microsoft Azure ML ( Machine Learning )
- Microsoft Cognitive Search
- Open AI Gymnasium
- Open AI Lab
- Open AI Scholars
- Open AI Five
- Open AI Universe
- Open AI Baselines
İlk olarak bizlerin yakından tanıdığı Azure Servislerinden biri olan Microsoft Azure Makine Öğrenmesi ile başlayalım ; Bu servis Makine Öğrenimiyle alakalı modelerin geliştirilip , dağıtımı için kullanılan cloud Tabanlı Azure Servisidir.
2. Microsoft Cognitive Search , Organizasyonların Akıllı Uygulamalar oluşturmak için API ve Araç sağlayan servistir.
3. Open AI Gymnasium , Pekiştirmeli Öğrenme algoritmaların geliştirilmesini sağlayan python kütüphanesi olarak tanımlayabiliriz. Bir anlama Öğrenme Algoritmalarının geliştirilmesi ve test edilme imkanını sağlayan Platformdur.
4. Open AI Lab , Bir önceki bahsetmiş olduğu araçta , Öğrenme algoritmalarının çalıştırılmasını ve test edilme imkanını sağlayan Cloud Tabanlı platformdur.
5. Open AI Scholars , Yapay Zeka Geliştiricilerini eğitmek ve onlara yol göstermek için bir nevi program olarak tanımlayabiliriz .
6. Open AI Five , Oyun Oynayan bir Yapay Zeka olarak tanımlayabiliriz 😊 Evet Yanlış duymadınız Dota 2 adında oyun oynuyor
7. Open AI Universe , Dünya çapında Oyun temini konusunda bir Yapay Zekanın Zekasını Ölçüm ve eğitim için piyasa süren platfordum. Ayrıca Görevlerin çalıştırılması ve test amacıyla kullanılan platformdur.
8. Open AI Baselines , Pekiştirmeli öğrenme algoritmalarının bir koleksiyonu olarak tanımlayabiliriz.
Microsoft OpenAI Geleceğinden Bahsedecek olursak , Yapay Zeka yakın bir zamandan bu yana çok fazla gelişim göstermektedir. Microsoft bu alanda önemli yatırımlar yaptığı ve önde gelen AI araştırmacıları ve kurumlarıyla aktif olarak ortaklıklar ve işbirlikleri sağlamakta , Bunlardan yola çıkarak , Microsoft OpenAI’nin geleceği çok parlak ve şahane olduğunu söyleyebiliriz. Microsoft OpenAI’nin yapay zeka teknolojisinin geleceğini şekillendirmede önemli bir oyuncu olacağına söyleyebilirim.
Şimdi en çok kıyaslanan konuya değinmek istiyorum : Genelde ChatGPT , Azure OpenAI ile kıyaslandığı oluyor . Bunun hakkındaki fikirlemi aktarmam gerekirse ;
Azure OpenAI , ChatGPT’nin rakibi değildir. Azure OpenAI , Yapay Zeka geliştirme , araştırma amacıyla kullanılan Bulut tabanlı platformdur. Developer’lara NLP yani Doğal Dil İşleme modeli olan GPT-3 , OpenAI tarafından sağlanmaktadır.
ChatGPT ise sohbet bazlı bir Yapay Zeka Platformu olarak tanımlayabiliriz.
Ayrıca Azure Cloud’dan hizmet alan Müşteriler çok yakın bir zamanda Azure OpenAI hizmeti araclığıyla erişebilir hale gelecek. Şahane bir durum değil mi 🙂
Şimdi Azure OpenAI ile ChatGPT’nin rakip olmadığını öğrendik.
Azure OpenAI öğrendik ve artık ne olduğunu anladık. Azure OpenAI kimlere hitap etmektedir ? Diye merak edenleriniz olabilir .
Azure OpenAI , Organizasyonların Yapay zeka çözümlerinin minimize edilmiş Maliyetlerle geliştirilme ve dağıtılmasını sağlayan bir platform olarak tanımlayabiliriz. Yukarıda da tanımladığımız gibi Burada Yapay Zeka Modellerini eğitmek , dağıtmak , Yapay Zeka Uygulamaları oluşturmaktan , yönetmeye kadar tüm servisleri ve özellikleri kullanabilme imkanına sahipsiniz. İşte bu özellikler Organizasyonlara çok fazla çekici geliyor ve bir çok sektör bunu uygulamaları için kullanabiliyor. Özellikle ; Finans , Perakende , Üretim Yapan Organizasyonlar , Sağlık sektörlerinde bulunan Organizasyonlar Uygulamaları için kullanım sağlamakta ve daha bir çok yeni sektör dahil olmakta ve olacak diyebiliriz.
Bu sektörlerden yola çıkarak gerçek hayatta Nerelerde Kullanılabilir. Hemen Örnekleyelim :
Bir Ürün satan Mağazada , Ürünlerin fiyatlandırma ve envanter işlemlerinde karar amacıyla kullanılabilir. Yani Yapay Zeka , Hangi Ürünlerin stoklanması gerektiğini , hangi ürünün promosyon olacağına karar verebilir ve bunun kararını ise ürüne ait satışlar ve satıldığı mağazalar gibi veriler ile tahminleyerek model oluşturabilir.
Üretim Yapan bir Fabrikada , Üretimdeki Maliyetleri minimize etmek , Üretim Proseslerini optimizasyon sağlamak gibi faydalı durumlarda kullanılabilmektedir. Yani Yapay Zeka , Üretimi Real-Time yani Gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve üretim proseslerini kendisi belirleyerek tahminleme yaparak model oluşturabilir.
Bir Bankayı yada Fintech Firmasını örnek verebiliriz . Yatırımcı Organizasyonların ve kişilerin Kredi Ödeme Performans Puanı ve Riskleri konusunda değerlendirme sağlayabilir. Organizasyonun ve kişinin Hangi yatırımı yapacağına ve kredi onaylanma kararlarını vermek için model oluşturabilir.
Sağlık olarak örneklersek kısaca ; hastalıkları teşhis etme ve bu hastalıkları iyileştirecek tedaviler sağlamak için kullanılabilir.
Yani kısacası ve Özetle : Yapay Zeka namı diyar AI 😊 , Verileri analiz etmek ve kararlar almak için modeler oluşturur , görevleri otomatize eder ve Kullanan insanların ise dahi iyi kararlar almasına bir nevi İnsana yardımcı olmak amacıyla kullanılabilir 😊
Şimdi Azure OpenAI ve Yapay Zekayı sizlere ne kadar Yardımcı olduğunu anlattık . Bu Yardım ve işlemler acaba çalıştığımız şirketlerden işten çıkartmalara ve bazı durumlarda bazı mesleklerde çalışan insanları işsiz bırakır mı ?
Sadece Azure OpenAI değil Tüm Yapay Zeka ile alakalı teknolojiler bazı mesleklerin yok olmasını sebebiyet verecek gibi görünüyor. Organizasyonlar bu Yapay Zeka ile aslında insanın yapmış olduğu işleri Algoritmalar ve Servisler sayesinde otomatik görevler halinde gerçekleştiriyor ve gerçekleştirmeye devam edecektir. Buda özellikle Manuel olarak insanlar tarafından yapılan ve tekrarlanan işleri için Tehdit diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse ; Müşteri Hizmetleri veya Data girişi Azure OpenAI ile otomatikleştirilebilmektedir. Çünkü hızlı ve verimli bir şekilde kullanım sağlanabilir bu teknolojiler ile …
Tabikide hep tehditlerden bahsettik. Azure OpenAI bazı iş kolları için Tehdit olurken bazı alanlara da yeni fırsatlar yaratabilir. Örnek olarak ; Developer’lar yani Geliştiriciler ; Son Teknolojideki Yapay zeka servislerini , uygulamalarını ve çözümlerini oluşturmak için Azure OpenAI’yı kullanabilirler ve bu alanda kendilerine ve birçok kişiye iş fırsatı yaratabilirler.
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Bir başka Azure OpenAI makalesinde görüşmek üzere
Faydalı olması Dileğiyle…
Ön Kapak Kaynakça : https://openai.com/