Bu makalemizde Azure Virtual Desktop için Organizasyonların ne gibi değerlendirmeleri olabilir ? Bunları makalemizde değerlendiriyor ve açıklıyor olacağız.
Öncelikle Azure Virtual Desktop Nedir ? Onu açıklayalım : Windows Virtual Desktop Hizmet olarak Masaüstü çözümüdür. Yani bir anlama ” Desktop-as-a-service “ diyebiliriz. Windows Virtual Desktop kısacası ” WVD “ olarak ta anılmaktadır. İşlev Gören , Tüm Bilgisayarlarda aynı uygulamaların ( Ofis Yazılımları veya birçok özel uygulama vs. ) yüklü olması. Son kullanıcıya yönelik bir Masaüstü Bilgisayar diyebiliriz. Bu Sanal Masaüstü Bilgisayarları Azure VMs üzerinde çalışmaktadır.
Örnek olarak Özdemir Holding’te çalıştığımızı varsayalım. Özdemir Holding’in bir çağrı merkezi vardır. Çağrı merkezi ekibinin ve şirketin tamamının uzaktan çalıştırılmasına karar verilmiştir ve burada yapılacak çok iş var. Hangi işler mi ? Tüm bu çalışanlar için Dizüstü bilgisayar satın almanız gerekiyor. Diyelim ki bazıları yüksek performanslı bilgisayarlara ihtiyaç duyuyor. Yani bunlar içinde pahalı dizüstü bilgisayar satın almanız gerekebilmektedir. Bununla birlikte bilgisayar içinde çalışacak uygulamaların kurulumu ve onları active directory ortamına bağlanması işlemleri mevcuttur. Windows Virtual Desktop’ın yardımcı olacağı yer burasıdır. Windows Virtual Desktop kullanıyorsanız , çalışanlarınıza standart dizüstü bilgisayar göndermeniz yeterlidir. İnternet bağlantısı olan her yerden Sanal Masaüstüne ve ihtiyaç duydukları tüm tüm uygulamalara erişebilir hale geleceklerdir.
Bu sebepten dolayı , Dizüstü bilgisayarların bakımını yapmak ve güncellemek yerine, Organizasyon içinde kullanılan uygulamaları kullanıcı ile iletişime geçerek uzaktan bağlanarak güncellemeye çalışmak ve İşletim sistemini güncel halde tutmaya çabalamak gerekmiyor. Azure’da yalnızca bir image’I güncel tutabilirsiniz ve ardından tüm kullanıcılarınızın kullanacağı tüm bilgisayarlarda kullandırabilirsiniz. Organizasyonunuzun cihazlarını güncel tutmak küçük veya orta büyüklükte bir ortamda bile çok zor hale gelmektedir. Bu yüzden merkezi yönetilebilir bir sistem olması çok güzel bir yapı ve güncelliğe hızlı geçiş için önemlidir diyebiliriz.
Özdemir Holding’teki başka bir duruma bakalım. Yönetim Kurulumuz , Kullanım için Windows Virtual Desktop’u onayladı. Fakat Güvenlik Müdürümüz Mustafa Özdemir’in mevcut ortamın güvenliği hakkında birkaç endişesi var ve Windows Virtual Desktop’un nasıl olduğunu merak etmektedir ve 3 ana kaygısı var :
1.Kaygısı ; Özdemir Holding’in verilerinden endişeleniyor. Çalışanların dizüstü bilgisayarları çalınıyor veya kayboluyor.
2.Kaygısı ; Kullanıcılarda MFA veya kimlik bilgilerinin tehlikeye girmesinden endişelenmektedir.
Son olarak 3.Kaygısı ; Açık Portların ifşa olmasından korkmaktadır.
Evet!! 🙂 Güvenlik Müdürümüze güzel bir haberimiz var. Windows Virtual Desktop , tüm bu endişeleri giderebilir. Nasıl mı ?
Azure içindeki, Sanal Makinede Windows Virtual Desktop kullanırken kullanıcılar dosyalara bağlanır ve bunları depolar. Bu , Tüm dosyaların bulutta olduğunun anlamına gelmektedir. Yani çalışanın kullanmış olduğu dizüstü bilgisayarın çalınmasından korkma!!
Active Directory Multi Factor Authentication koşullu erişiminiz olarak Kullanıcılarınızın Virtual Desktop’unuza entegre etmenizi sağlar.
Windows Virtual Desktop , İnternet Sanal Makinenize , Herhangi bir inbound port noktası gerektirmez. Azure’daki Sanal Makinelerden son kullanıcılara Windows virtual desktop gateway aracılığıyla Windows Virtual Desktop’a ters bağlantı oluşturur. Bu Gateway , Akıllı bir Ters proxy görevi görür ve tüm oturum bağlantılarını yönetir.
Ve artık güzel bir sistem entegrasyonu sağladınız ! Tebrikler 🙂
Eğer şimdi ikna olduysanız Organizasyonunuz için Azure tarafından sunulan Hesaplama Portalından işlem sağlayabilirsiniz :
https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/virtual-desktop/
One reply on “Azure Virtual Desktop için Kullanımları Değerlendirme”
[…] Azure Virtual Desktop için Kullanımları Değerlendirme […]