Azure Virtual Network Manager , Global olarak subscription seviyesinde ağ yönetimini tek bir merkezi noktadan yönetmenize , ölçeklemenizi sağlayan hizmettir. Yani Tüm Ağ kaynaklarınızı tek bir yerden yönetimini sağlayabiliyorsunuz.

Gelin haydi Virtual Network Manager’ı birlikte tanıyalım 🙂

Azure Virtual Network Manager (VNet Manager), Azure’da sanal ağlar oluşturmanıza, konfigürasyon ve yönetmenize imkahn sağlayan bir araçtır. VNet Manager ile Azure Cloud ortamındaki organizasyon kaynaklarınızı birbirine bağlayan virtual network’leri yani Sanal Ağları kolayca oluşturup yönetebilir ve dahası On-Premise ağınızı Azure Cloud ortamına genişletebilirsiniz. Bu makalemizde, Azure Virtual Network Manager’ın özelliklerini ve avantajlarını ve bulut altyapınızda size nasıl yardımcı olabileceğini anlatacağız ve öğreneceğiz.

Azure Virtual Network Manager, Azure’da sanal ağlar oluşturmanıza ve yönetmenize olanak sağlayan bir servistir demiştik 1.Maddeyi cebimize koyduk 🙂

Azure’daki sanal ağlar, Azure kaynaklarınızı güvenli bir şekilde bağlamanıza ve On-Premise ağınızı Azure Cloud ortamına genişletmenize imkan sağlayan isolated yani yalıtılmış ve private yani özel ağlardır. Azure Virtual Network Manager’ı, Azure’da kendi sanal özel ağınızı (VPN) oluşturmanın ve yönetmenin bir metodu olarak aklımızda bulundurabiliriz.

Azure Virtual Network Manager yani Azure Sanal Ağ Yöneticisi, Virtual Network yani sanal ağlar, Subnet’ler yani alt ağlar ve Network Security Groups yani ağ güvenlik grupları (NSG’ler) oluşturmanıza imkan sağlamaktadır. Sanal ağlar, Azure kaynaklarınızı birbirine bağlamanıza imkan sağlayan Azure Kaynağıdır. Alt ağlar, sanal ağınızı daha küçük segment’lere ayırmanıza imkan sağlamaktadır.

NSG’ler ise sanal ağınıza giren ve çıkan trafiği kontrol etmenize imkan sağlamaktadır.

Peki şimdi Virtual Network Mananeger ve içeriğindeki kaynakları ve tanımlamaları gerçekleştirdik. Bu serviste hangi özellikleri kullanabiliriz :

Sanal Ağ Oluşturma ve Yönetimi

Alt Ağ Yönetimi

Ağ Güvenliği Grup Yönetimi

VPN Ağ Geçidi Entegrasyonu

Yük Dengeleyici Entegrasyonu

Şimdi ilk özellik olarak Sanal Ağ Oluşturma ve Yönetimi özelliğinden bahsedelim kısaca ;

Birkaç tıklama ile kolaylıkla sanal bir ağ oluşturabilir ve gereksinimlerinize göre özelleştirme gerçekleştirebilirsiniz. Alt ağlar ekleyebilir, IP adreslerini konfigüre edebilir ve dahası On-Premise ağınızı , sanal ağınıza bağlayabilirsiniz.

Şimdi ikinci özellik olarak Alt Ağ Yönetimi özelliğinden bahsedelim kısaca ;

Alt ağları belirli IP adresleriyle konfigürasyonunu gerçekleştirebilir ve dahası bunları ağ güvenlik gruplarına göre trafiğe izin verecek veya reddedecek şekilde konfigüre edebilirsiniz.

Şimdi üçüncü özellik olarak Ağ Güvenliği Grup Yönetimi özelliğinden bahsedelim kısaca ;

NSG’leri, protokollere, bağlantı noktalarına ve Source yani Kaynak veya Destination yani hedef IP adresleri olarak trafiğe izin veren veya engelleyen belirli kurallarla konfigüre edebilirsiniz.

Şimdi dördüncü özellik olarak VPN Ağ Geçidi Entegrasyonu özelliğinden bahsedelim kısaca ;

Bir VPN ağ geçidi ile On-Premise ağınızı Azure’daki sanal ağınıza güvenli bir şekilde bağlayabilir ve Azure kaynaklarınıza Local’deki gibi erişebilirsiniz.

Şimdi beşinci özellik olarak Yük Dengeleyici Entegrasyonu özelliğinden bahsedelim kısaca ;

Bir Load Balancer ile Azure kaynaklarınızın kullanılabilirliğini ve ölçeklenebilirliğini iyileştirme ve uygulamalarınızın her zaman kullanıcılarınız tarafından erişilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlayabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için : https://learn.microsoft.com/en-us/azure/virtual-network-manager/overview

Kapak Görsel Kaynak : https://learn.microsoft.com/en-us/azure/virtual-network-manager/overview

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir