Herkese Selamlar ,
Geçen yılı güzel etkinlikler , içerikler , videolar üreterek geride bıraktık. 2023 yılında daha güzelleri ve sizleri faydalı olabilmek adına farklı değişik ve ufuk açıcı yazılar yazmayı planlıyorum.
Bu yazımda Azure Cloud ortamında AZ-900 sertifikasyonu alınma süreci , nasıl aldığımı , tavsiyelerimi sizlere aktarıyor olacağım . O halde çayınızı kahvenizi aldıysanız başlayalım 🙂
Sertifika yolculuğumun aslında ilk açılışını bu sertifikasyonla yapmıştım. Sistem uzmanlığı kursuna 2015 yılından bu yana gitmek istiyordum. 2015 yılında Sistem uzmanlığı kursuna başlayamadım. Başlayamama sebeplerimden bir tanesi de Kendimi tamamen odaklamak istediğim için ve aldığım eğitimden tamamen verim almak için zamanımın olduğu seneyi seçmem gerekti. Sistem Uzmanlığı kursumu 2 sene ertelemek durumunda kaldım. ilk öncelik olarak 2017 yılında özel bir Sistem Uzmanlığı kursuna yazıldım . Gayet sevinçliydim. İlgili kurs Anadolu yakasındaydı ve dersler Her Cumartesi ve Pazar Saat 9’da başlıyordu ve Saat 14:00’ta bitiyordu. Hemen hemen 1 Seneye yakın sürecim Cumartesi ve Pazar günleri insanların geç uyandıkları , kendilerine vakit ayırdıkları , gezdikleri zamanlardı diyebiliriz. Ben istanbul avrupa yakasında ikamet ediyordum. Yazıldığım kursum ise Anadolu Yakasındaydı. Sabah saat 7’de kalkıyordum. Hazırlanıyordum ve Otobüs ile Beşiktaşa geçerek , mis gibi sahil havası almak için Beşiktaş -Üsküdar vapuruna binerek Üsküdar’a ulaşıyordum. O kadar çok seviyordum ki o sistem kursuna gitmeyi çünkü hayatımda öğrenmeye meraklandığım ve istediğim alanla alakalı zaman ve öğrenmeye vakit ayırmak benim için çok değerli ( ve hala da böyleyim . ilk günkü heyecan ile öğrenme hevesim var ) Bu kursa gitmem ile birlikte Sistem Uzmanlığı alanında kendimi hem teorik hemde uygulama alanında geliştirme fırsatı buldum. Kendi Notebook’uma kurulum yaparak Lab’ların hepsini gerçekleştiriyordum. Kendime ait projeler oluşturarak kafamda onları senaryolar halinde uyguluyordum. Aynı zamanda bilgilendirme amacıyla edindiğim ilk kitabımı kütüphaneye koymuştum ve okuyordum.
Her Yönüyle Windows Server 2016 adında bir kitap satın aldım. Bu kitabı okuyarak güzel ve değerli bilgiler edindim .
2018 yılını bitirmeden Sistem uzmanlığı kursum tamamlandı ve artık Ssitem Uzmanı adaylarından biriydim. O zamanlar görev aldığım kurumda ufak ufak görevler alarak ve birazda kendi çabam ile kendimi geliştirme fırsatım oldu. Ardından Sistem Uzmanlığı kursunu tekrardan tekrar ederek ve bu sefer kendime ait notlar çıkararak ilerledim. Makale maceram bu zamanlarda başladı işte. Kendi öğrendiğim bilgilerimi başkasına aktarmak ve bir yandan da kendimi teknik ve teorik anlamda ifade edebilmek çok hoşuma gidiyordu . Bununla alakalı alışkanlık kazandım. Tekrar kursum tamamlandıktan sonra Sistem Uzmanlığı konusunda epey bir yol katettim diyebilirim . Hem bilgi anlamında hemde uygulama alanında… Ardından bunun içinde kendimi pek hazır hissetmediğim sertifikasyon sınavlarına hazırlanarak , sertifikaları almaya hak kazandım. Hangi sertifikalar geçmiş çok popüler olan MCSA ve MCSE sertifikasyonları. ilk başlangıcım bu diyemeyeceğim İlk olarak Azure Fundamentals sertifikasyonuna hak kazandım çünkü 🙂
2020 sonunda MCSA ve MCSE sertifikasyonları için gerekli 4 adet sertifika sınavını geçtim. 70-741 ‘den 2 kez kaldım 🙂 , Pes etmedim. Sınav ücretlerimin hepsini kendim karşılıyordum. Bunun için bu konuda çok çok fedakarlık yaptım. Bu sınavların retired yani emekli olacağını duymam ile birlikte 🙂 O zaman Microsoft’un bizlere sunmuş olduğu rol bazlı sertifikasyonlar için kendimi odaklamam gerektiğini düşündüm.
Hemen ardından kendime Azure Cloud için öğrenme yolu oluşturdum. Bu arada Azure Cloud ile tanışmam 2015 yılında başladı 🙂
İlk öncelik olarak AZ-900 yani Azure Fundamentals eğitimi almam ardından bu bilgi sertifikada gösterebilmek için sertifikasyon sınavına hazırlanmam gerekiyordu.
Bunun için ilk olarak Azure Virtual Training Days sitesinden kaydolarak , ücretsiz bir sertifika alacağımın teşvikiyle bu oturumlara kayıt oldum.
https://www.microsoft.com/en-us/trainingdays
Microsoft kurumunun düzenlemiş olduğu Virtual Training Days sadece Azure ile alakalı değil , Microsoft365 , Power Platform , Microsoft Security ve birden çok alandaki teknolojiler alakalı ücretsiz Fundamentals düzeyinde eğitim sağlıyor . Aşağıda bununla alakalı bahsettiğim video mevcut:
Ardından Virtual Traning Day için almış olduğum oturumlara 2 gün boyunca katıldım. Dolu dolu bir eğitim oldu. Eğitimler İngilizce dilinde ve Eğitimler Microsoft kurumunun offical eğitimler olarak geçiyor . Microsoft profesyonelleri tarafından Azure Fundamentals yolculuğuna çıktım. Bunun akabinde bu eğitimde çok çok fazla not alma imkanım oldu. Bununla alakalı çok sayıda online platform üzerinden eğitimler aldım.
Bununla birlikte bir kaç gün sonra Virtual Traning Days 2 günlük eğitime eksiksiz katılmamdan dolayı AZ-900 ücretsiz sertifikasyon sınavına hak kazandım. Bu sertifikasyon önceki sınav deneyimlerime göre ( MCSE ve MCSA ) biraz ilk başlangıç için korkutucuydu. Bu korkuyu Online kurslar alarak ve AZ-900 soru havuzlarındaki benzer ve çıkmış soruları görerek kırdım. Soru havuzuna bir müddet çalıştım. bir yandan da Azure Cloud ile alakalı online eğitim platformları üzerinden eğitimler alıyordum. Bunun yanında notlar alarak ilerliyordum.
Sınav için yetkili sınav merkezi olan Pearsonvue sayesinde AZ-900 uzaktan evimde gözetmenli sınavına girdim.
AZ-900 sertifikasyon sınavı benim için rahat geçti diyebilirim. Kolay bir sınavdı. Microsoft Azure Cloud’a biraz aşina olduğum için pek zorlanmadım. Sınavda o sınavın havuzuna göre 45 yada 60 arası sorular rastgele önünüze gelmektedir. Bu sorular dediğim gibi soru havuzu veya önden eğitimle alakalı hazırlık yapmadan çözmek biraz zorlayabilir diyebilirim.
Sınav sonunda sınavı geçtiğime dair Passed adında uyarı aldım. Puanını sizlerle paylaşmak isterdim ama düşündüm düşündüm aklıma gelmedi 😀
Ardından sizlerle güzel böyle süslü olarak bir sertifika gönderiyorlar . Her zaman sertifikalarımı soft copy olarak istedim ama sonra sertifikalarım çoğalınca bunlarla başa çıkamadım 😀 ve bu isteğimden vazgeçtim diyebilirim.
Sertifikalarınızın Badge’lerine yani rozetlerinize ulaşabilmek için kesinlikle Credly, Inc. üzerinde bir hesabınız olsun ve tüm badge taleplerinizi buraya yaparak burada profil üzerinden tüm sınavlarınızın sertifkasyonlarına ulaşabiliyorsunuz.
https://www.credly.com/badges/f162282e-a952-47f3-ac1a-670a7061fce9/public_url
Artık Fundamentals düzeyinde sertifikaya sahip olmuştum . Bu öğrenme anlamında çok teşvik edici olduğunu söyleyebilirim .
Azure Fundamentals , Azure Sertifikasyonuna başlangıç için Bulut Hizmetlerinin ve bu hizmetlerin Microsoft Azure Cloud ile alakalı nasıl sağlanacağı hakkında temel bilgi düzeyinde sertifikasyon sınavıdır. Bu sertifika , Cloud çözümlerini merak eden ve öğrenmek isteyen , Azure Cloud’u temel anlamda servislerine hakim olmak isteyenler için tasarlanmış bir sınavdır.
Sınav ile alakalı konuları görmek için aşağıdaki portaldan faydalanabilir ve Microsoft Learn üzerindeki belgeler ile sertifikasyona ait konuları tekrar edebilirsiniz :
https://learn.microsoft.com/en-us/certifications/exams/az-900
Şu adımlar da planlamanızı yaparak o halde girmenizi önerebilirim :
- Sınava evde mi gireceksiniz yoksa Pearsonvue Test Merkezinde mi gireceksiniz ilk önce bunu belirlemekle başlayın derim 🙂
- Sınav için Pearsonvue sitesinde sınava gireceğiniz ve uygun olduğunuz saat için randevu alın
- Çalışmış olduğunuz kurum Microsoft Partner ise bu Partner’lik ile bu sertifikasyon sınavlarına girebilir ve ücretsiz eğitim alabilme olanağına sahip olabilirsiniz.
- Eğer yukarıdaki partner’lik yok ise Kariyeriniz için tüm sertifikasyonlardan kariyerinizi çizmek için ücret ve zaman ayırmayı kesinlikle düşünün .( Bunun çok fazla sizlere faydalı getirileri olduğunu söyleyebilirim )
- Microsoft Learn üzerinden yada farklı online platformlarından kurslar ve dokümanlar okuyarak bilgi sahibi olun.
Ve şunu unutmayın sınavda birden çok kez kaldığınızda asla pes etmeyin. Sık yapılan hatalardan birisidir. Afedersiniz 3 kez kaldınız ben daha sınava asla girmeyeceğim adında söz veya düşünce aklınızdan geçmesin . Hangi sorularda hata yapıyorsanız hangi alanlarda zayıfsanız onları tekrar gözden geçirerek tekrar sınava girin.
Kısacası lütfen vazgeçmeyin!!!!!
ve sınavı başarıyla tamamladığınız Credly üzerinden tanımlanan badge LinkedIn platformu üzerinden paylaşarak başkalarına ilham olun 🙂
Umarım anlattıklarımla herkese faydalı olabilmişimdir. Bir sonraki sertifikasyon yolculuğumu anlatan blog yazımda görüşmek üzere 🙂