Selamlar Herkese ,

14.12.2021 tarihinde IDC Türkiyenin etkinliğine katıldım. Tüm önde gelen markaların teknoloji kahramanları konuşurken bir kavrama takıldım ve ilgimi çekti. Bu kavram “ Multi Cloud “ Evet Nedir Multi Cloud ?

Bulut Bilişim kitaplarında yada etkinliklerindeki Private Cloud , Hybrid Cloud yada Public Cloud kavramlarına ne oldu ? Onlarda anılıyor ama şuan Multi Cloud bu kavramlardan daha çok anılabilir hale geldi.

Bir Microsoft Azure aşığı olarak biraz bu makalemi yazarken zorlanmadım değil 😊 Ama herşey ekosisteme bir sohbet eşliğinde makale kazandırma içinse gönülde yazdığımı bilmenizi isterim.

Gelin bu kavramın detaylarına ve mimarisini birlikte inceleyelim :

Multi Cloud , Türkçesi Çoklu Bulut … Evet çoklu olarak tek bir Cloud Service Provider’a bağımlı kalmıyorsunuz. Çoklu ve Seçim özgürlüğünüze göre bilişim hizmetlerini kullanabiliyorsunuz.

Multi Cloud , Organizasyonunuzda planınızda olan veya çalışmakta olan çok değerli yazılımlarımızın sağlayıcı farketmeksizin paylaşım yapmamızı sağlar. Birden çok Bulut Sağlayıcı ile birlikte çalışmanızı sağlamaktadır. Bu çok Harika değil mi ? Elbette Harika. Herhangi bir bağımlılığınız bulunmuyor ve dahası istediğiniz hizmeti istediğiniz ortamda veya sağlayıcıda barındırabiliyorsunuz.

Peki ben bunu şekil ile açıklamak istiyorum. Bir Microsoft Azure sevdalısı olarak Microsoft Azure Cloud’u en başa koydum gitti 😊 Şekilde de açıklamak istediğim Ben Mustafa , bir Organizasyonda Bulut Mühendisi olarak görev alıyorum ( Örnek, Gerçek değildir 😊 )  ve Organizasyonumun uygulamalarını veya yazılımlarını iki ve birden çok farklı bulut sağlayıcılarından hizmet alabiliyorum. Multi Cloud’da harika olarak bahsetmem gereken bir özellik daha var : Yapınız için tamamı Private yada tamamı Public hadi daha da zorlayalım her ikisinin birleşimi olabilmektedir. Ben bir Bulut Mühendisi olarak hizmet verdiğim şirketteki çalışan sistemim için Kesinti ve Veri Kaybını yapımda en minumum seviyeye indirme arzusundayım. Bu arzularımı karşılayabilen tek bir çözüm var o da bahsetmiş olduğumuz Multi Cloud tabikide. Çalıştığım Organizasyon rakiplerine göre daha güçlü oldu. Nedeni Compute gücü ve depolama gücü artmış oluyor.

3 Seçenek olarak AWS , Microsoft Azure ve Google Cloud bu üç Servis Sağlayıcısının her birinin en iyi olduğu noktalar mevcuttur. Bazı platformlar data aktarımı konusunda muazzam derecede uzmanlaşmışlardır. Buradaki kriterler aslında Organizasyonun birden çok bulut sağlayıcısını seçenek olarak görmesi , Organizasyonun tek bir sağlayıcıda bağımlı kalmaması ve esnek olmasını sağlayabilir.

Yukarıda kesintileri en minumuma indirme dedim. Kesintileri minumuma indirirsiniz fakat hiçbir zaman kesinti olmaz demeyin . Oluyor 😊 Bulut ortamıda olsa Datacenter ortamı da olsa kısa süreli ve giderilemeyen kesintiler mutlaka oluyor. Bu kesintiler bazen bir Felaketten dolayı , Bazen de sizin benim gibi insanların hatasından kaynaklanabiliyor ve bu felaket ortamında birden çok servis sağlayıcısı ile çalıştığınızda hayat işte o zaman güzel . Saatlerce sistemin başında bekleyerek , tek bir sağlayıcıdan gelecek haber ile sevinmenize veya ümitlenmenize gerek kalmaz 😊

En önemlisi ise aslında Regülasyona veya organizasyona uyumluluk . Çünkü seçenek birden çok 😊

Peki Mustafa Microsoft Azure Cloud ortamında baya profesyonel , AWS ve Google Cloud Platformlarını yönetebilecek yetkinliğe sahip olabilir mi ? Pek tabiki olabilir. Multi Cloud için işte tam değinmek istediğim nokta ; Birden çok uygulamalarınız veya servisleriniz birden fazla Servis Sağlayıcıda olduğu için Hem Azure , Hem Aws , Hem de Google Cloud ortamlarını bilmesi pek tabiki ve kesin olarak gereklidir.

Ben şimdi Multi Cloud kavramını çok övdüm ve size Güzelledim. Peki Mustafa bu ortam ne kadar güvenli diye soracaksınız ? O zaman kısa olacak şekilde sorunuzu cevaplıyorum : Bu güvenlik meselesini Servis sağlayıcısı ile sözleşmeler yapılırken çok net konuşmanız , belirlemeniz ve karar vermeniz büyük ölçüde önem arz etmektedir.

Son olarak her kavramın bir eksisi ve artısı olacak değil mi ? 😊 O halde İlk Avantajlarından bahsedelim:

Multi Cloud , Birden fazla sağlayıcının ustalıklarını bir araya getirir. Organizasyonunuzun isteğine veya sizin istediğiniz Infrastructure yani altyapınızı istediğiniz gibi dizayn etmenizi sağlar. En uygun olanı seçme fırsatı yaratmaktadır. Multi Cloud ortamı birden çok seçenek olduğu için sistemlerde yaşayacağınız bazı endişeleri hemen hemen hiç yaşamazsınız bile.

Dezavantajlarından bahsedelim : Çoklu seçenek olduğu için birden fazla sağlayıcının Dashboard ekranlarını gezebilirsiniz 😊 ve Sağlayıcı ile görüşüp her bir ortamınız için Dashboard’lar oluşturmak , tasarlamak belki de çok çok mesai harcamanıza sebebiyet verebilmektedir.

Çoklu seçenek olarak birden fazla Bulut Servis Sağlayıcısı ile çalışılıyorsa herhangi bir proje yapılacaksa yada bir problem görüldüğünde Sağlayıcılar birbilerine topu atabilir. Ve bazı durumlarda sorunların ve projelerin gerçekleşmesi için gecikmeler yaşayabilirsiniz. Bir nevi Etkileşimsizlik diyelim.

Birden çok ortamınız mevcut. Harikulade ! Ama ne kadar servisiniz veya donanımınız mevcut ise o kadar zaafiyet var demektir.

Farklı servislerinizi yurtdışında sevdiğiniz veya çalışmak istediğiniz veri merkezlerinde konumlandırabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda bulut sağlayıcıları arasındaki yükleri eşitlemek biraz sizin için can sıkıcı olabilir. ( Ama bu işin ustaları da piyasada ve dünyada da mevcut. Araştırmakta fayda olabilir )

Umarım sohbet eşliğindeki makelemi beğenip faydalı bulmuşsunuzdur . Sizinle sohbet etmek çok güzel 😊 Makalemi okuduğunuz için çok teşekkür eder,Daha daha daha güzel makalelerde görüşmek dileğiyle.

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir