Evet bu makalemize Shutterstock üzerinden bulmuş olduğum 5G resmi ile başlıyoruz 😊 Ne kadar iç açıcı görünüyor değil mi ? Resime baktığınızda 5G teknolojisinin neleri etkileyeceğini görüyorsunuz Hız , Çekim noktası , Büyük veri , İnternet , Ağ , Teknoloji , IoT ve dünyada çok hızlı ve büyük miktarda dönen trafik …

Bunların dışında birçok faktörüde ben belirtmek isterim tabiki 😊 İnsan faktörü , Organizasyonlar faktörü . Bu gibi faktörler aslında 5G teknolojisini büyük ölçüde önemli kalacak ve faydalı olacağını düşündüğümüz faktörler. Edge , GPRS , 3G , 4G, 4.5G hayatımızda çok önemli katkılarda bulundu ve gün geçtikçe bu rakamlar büyüdüğünde İnsan hayatına yada Organizasyonların projelerine çok büyük katkısı olduğunu apaçık şekilde görüyoruz ve hissediyoruz.

Peki çok yakın bir zamanda 5G kullanıma sunulacak. Nedir Bu 5G Teknolojisi ? Bir Telco uzmanı olarak 😊 ( Tabikide gerçek değil ) açık bir şekilde açıklamak istiyorum :

5G Teknolojisi , Hücresel ağların 5.Nesli olmakla birlikte , Bir önceki hüceresel ağ teknolojilerden daha hızlı kablosuz teknoloji sağlayacak teknoloji olarak tanımlayabiliriz.

Bu gelişimle birlikte bazı teknolojileri Benimseme gibi durumlarda geliyor. En çok ilgimi çeken nokta ise 5G Teknolojisinin Bulut Teknolojilerine etkisi ne olacak ? evet bu durumu sizlere bu makalede açıklamaya çaba göstereceğim . O halde 5G Teknolojisinin ne anlama geldiğini öğrenmiş olduk.

Şimdi bahsetmiş olduğum Bulut Teknolojisi ne demek ? Bu kavramıda cebimize koyarak konunun gelişme bölümüne giriş yapıyor olalım.

Bulut Teknolojileri , Sunucu , Ağ , Yapay Zeka , Depolama , Veritabanı ve Analiz gibi bilgi işlem servislerinin , internet altyapısında oluşturulan ağ ile son kullanıcılar , Organizasyonlar ve devletler arasında kaynak paylaşım imkanı sağlayan online servis türünün sunulduğu  teknoloji olarak tanımlayabiliriz.

Evet Bulut Teknolojilerini de tanımladık. Şimdi geldik artık bu 2 mükemmel ve heyecan verici kavramın birbirlerine etkileşimlerini anlatmaya…

5G Hücresel Teknolojisi , Bulut Teknolojilerinde çok büyük inovasyonları hayatımıza ve işimize getirecek. Bunu nerden anlayabiliriz aslında ; 5G hücresel teknolojisinin şuanda kullanmış olduğumuz 4.5G hücresel teknolojisinden çok çok çok çok çok daha ultra hızlı iletişim imkanı sağlayarak iletişim ve ağ bölümlerinde çığır açacak bir teknoloji olması beklenmektedir. Ayrıca 5G Teknolojisinin , Buluta yatırımları ve göçleri hızlandırması aşırı derecede olumlu yönde etkileyecektir.

5G Teknolojisi ile Bulut Teknolojilerinin bir araya gelmesi ile birlikte , Bulut ortamına geçen veya geçecek organizasyonların teknoloji ortamlarında çok büyük etki edecek esneklik ve işlevsellik kazanımı olacaktır. Bu inovatif kazanımlar ise Cloud service provider’lara yani Bulut Servis Sağlayıcısı ve bu sağlayıcılardan hizmet alan organizasyonlara yatırım fırsatları sunuyor olacaktır. 5G Teknolojisinin , Bulut teknolojilerine ne yönde yenilikler getirecek ?

Günümüzde Metaverse gibi Sanal Gerçeklik ortamlarının hayatımızın en başında önem verdiğimiz sağlığımıza , etmekten keyif aldığımız Seyahat , Zevklerimizi gösteren ürünleri satın almak için sektör olan Perakende ve bu almış olduğumuz hizmetlerin üretimini sağlayan endüstrinin kalbi olan üretim tesislerinin bulunduğu sektörlere Sanal Gerçeklik ve Arttırılmış Gerçeklik teknolojileri önemli düzeyde çok büyük etki yaratacak.

Bir Pizza çekti canımız ( Ben bu yazıyı yazarken bi orta boy söyledim 😊 ) veya Araç satın alacaksınız siteye veya uygulamaya girdiğiniz anda ekranınızda bir pencere beliriyor 😊 işte bu pencere arkasında bazı durumlarda yapay zeka olabiliyor. Ne soruyor sizlere “ Nasıl Yardımcı olabilirim “ ( Yardımcı olduğu durumlarda oluyor ) evet , bu gibi teknolojiler günümüzde ve gelecekte değerli olacak Büyük verileri işleme ve yönetme beceresi kazandırılabilir hale getirilebilmektedir. Bu teknolojilerinin aslında odaklandığı noktalar , genelde veri alma ve aktarma hızları ve bahsetmiş olduğumuz bu hızlar 5G Teknolojisi ile birlikte daha da çok ivme kazanacak.

Evet 3G itibariyle mobil cihazların kullanımı oldukça hızlı şekilde arttı. Bu kullanım 4.5G teknolojisine kadar tahmin edemeyeceğimiz kadar arttı. 5G Teknolojisi ile daha daçok artacağı aşikar. Mobil cihazların hayatımıza girmesi ile birlikte GPS uygulamaları , akıllı ev ve alışveriş merkezi sistemleri , Telefonumuzda bulunan canımız sıkıldığında şu kişiyi ara , bu işlemi yap gibi talimat verdiğimiz sesli asistanlarımızın üretmiş olduğu büyük miktardaki verileri çok daha hızlı aktarmak için 5G teknolojisinden destek alarak gerçekleştiriyor olacaktır.

Global dünyada üretim anlamında arz ve taleplerin karşılanabilmesi için oluşturulmuş bir alan var. Bu alan aslında Lojistik , İşletme , İktisat vb. alanlarını okuyan veya okumuş kişilere yabancı gelmeyecektir. Bu alan Tedarik zinciri yönetimi gibi endüstrinin bel kemiği olan bozulduğunda arz ve talebin aksayacağını etkileyen bir kavram olduğunu bilmenizi isterim. Bu yönetim , endüstri alanında çok büyük miktarda üretim anında veya üretilecek bir ürün anında üretilen verilerin ( bu veriler sensörler veya cihazlardan üretilmektedir. ) Real-time olarak işlenmesi ve analiz işlemlerini sağlayarak , bu üretim ortamının verimliliğine ve maliyet gibi etkenleri yönetmek için büyük önem arz etmektedir.

Dünyada Teknoloji geliştikçe çok büyük veriler üretilmektedir. Bu büyük veriler sosyal medya yada işletme verileri depolamak için bulut teknoloji altyapısına gereksinim duymaktadır. Bu gereksinim yaşandığında bu sonu olmayan büyüyen verilerin üzerilerinde analiz işlemlerini gerçekleştiren uygulamalar ve sistemler , ağlardaki gecikmelerde büyük zorluklar yaşadıklarını bilmenizi isterim. 5G Teknolojisi devreye girdiğinde bu işlemlerin zorlukları en aza indirgenmiş duruma geliyor olacaktır.

Veeee bu bahsetmiş olduğumuz alanlarda 5G Teknolojisinin büyük ölçüde olumlu etkisi olması ile birlikte Son kullanıcılar ve organizasyonlar bu bahsetmiş olduğumuz yeni teknolojileri benimser hale geleceklerdir.

Günümüzde kullanımış olduğumuz tüm sistem ve uygulamaların Bankacılık , Telekomünikasyon , Sağlık hizmetlerinde kullanılan uygulamalar 5G Teknolojisinin yaygın halde kullanılmasıyla birlikte çok daha fazla verimli ve hızlı kullanılabilir olacak. Günlk hayatta kullanmış olduğumuz tüm mobil uygulamaların arkasında Bulut Teknolojilerinin görev aldığı ve bu teknolojiler ile birlikte uygulamaların hem tüketici hemde sistemsel anlamda yanıt sürelerinin kısa süreye geleceği beklenmektedir. ( Şimdide çok kısa fakat bu kısanın daha mükemmeli olacağı aşikar )

5G Teknolojisinin yaygınlaşması ile birlikte , Bulut Servis Sağlayıcıları kurumsal müşterilere ve organizasyonlara kolay şekilde ulaşım sağlayacak ve 5G teknolojisinin yaratmış olduğu rüzgar ve müşteri tarafındaki büyük ilgi organizasyonların bilgi teknolojileri sistemlerine mobil ve taşınabilir cihazlar aracılığıyla erişebilir hale gelecektir.

Bu şimdi söyleyeceğim sizde çok büyük etki bırakacağını düşünüyorum 😊  5G ve Bulut Teknolojilerinin birleşimi ile Pandemi döneminde organizasyonların tercih ettiği Uzaktan çalışanların internet bağlantısının bulunmadığı noktalarda veya durumlarda bile Bulut Teknolojileri hizmetlerine erişimine büyük ölçüde kapı aralayacak .

5G Hücresel teknolojisi , Bulut Teknolojilerinde büyük inovasyonlar gerçekleştirecek . Neden mi ? Hayatımızın içerisinde yer alan tüm mecralar buluta bağımlı ve buluta bağımlı olmaya devam edecek . Bu teknolojilerin daha hızlı erişim veya daha hızlı hizmet verebilmesi için düşük veya sıfır gecikme süresinde olması sorunsuz ve hızlı iletişim sağlanmasına olanak tanır. Bu imkanı sağladığı andan itibaren yaşamımızda çok büyük etkiler ve zaman kazanımlarını gözle görülebilir hale geldiğini hep birlikte izliyor olacağız.

Son sözüm 😊

Gelecek Bulut Bilişim ve 5G Teknolojisinde . Ben buna tamamen hazırım 😊

Makalemi ilgiyle okuyan herkese çok teşekkür ederim.

Sevgiler ,

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir