Azure Automation adı üzerinde Otomasyon 🙂 biraz daha açalım mı Azure Cloud ortamında bazı operasyonel işlemlerinizi otomatize etmek istiyorsanız ; Bu servis tam sizlere göre ….

Otomasyon ile Yedekleme , Monitor hizmetleri , Site Recovery , Periyodik Bakımlar , Güncelleme Yönetimi , Kaynaktan Uyarı Alma , Yönetişim Süreçlerini Otomatize etme , Sanal Makineleri Konfigüre etmek , Sanal Makinenizde Yüklü olan uygulamaları , programları sanal makinenize login olmadan görüntülenmesi gibi bir çok özellik mevcuttu. Bu gibi özelliklerin yarısından çoğu hayatına devam ediyor.

Ayrıca Azure Automation servisi ile Hybrid ortamında On-Premise bir Kaynağınızı bile yönetim işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bununla alakalı çok yakın bir zaman video gelecek onun müjdesini de buradan vermek istedim 🙂

Evet şimdi biraz servisin üzerinden yüzeysel geçtik 🙂 Haber niteliği taşıyan yazımızda sizlere aktarmamız gereken bir kaç özelliğin kullanımdan kaldırılmasını bilgisini vereceğiz .

  • Azure Update Management özelliği ; Azure Sanal Makinelerinize Windows yada Linux VM farketmeksizin her ay yayınlanan Critical ve Security Güncelleştirmeleri otomatik olarak değerlendirip sonrasında güncelleme işlemini sağlayan özellik diyebiliriz. Ayrıca yapınızda Virtual Machine Scale Set mevcut ise Scale Set ortamınızda bulunan tüm instance’ların OS disklerini yani İşletim sistemi disklerini otomatik olarak Upgrade işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.
  • Log Analytics özelliği ; Uygulamalarınıza ait log’larınızı grafiksel halde görmenizi sağlamaktadır. Log Analytics , Azure Monitor içerisinde sunulan bir özelliktir. Ayrıca Log’larınızı belli sorgularla kaynakla alakalı sonuçlar almanızı sağlamaktadır.

Bu bahsetmiş olduğumuz iki özelliğe 31 Ağustos 2024 yılı itibariyle veda ediyoruz.

Peki bu tarihe kadar kesinti yaşamamamız adına hangi servislere geçiş yapmamız gerekmektedir ?

Azure Update Management yerine , Azure Cloud ortamında bulunan Sanal Makinelerinizi ” Azure Update Manager ” servisine geçirmeniz gerekmekte ve ardından Assessment yani Değerlendirme ve Update süreçlerine başlamanız gerekmektedir.

Daha fazla bilgi için : https://azure.microsoft.com/en-us/updates/updatemanagement-retired-31august2024/

Ön görsel kaynakça : https://www.devopsschool.com/blog/what-is-azure-automation/

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir