23 Mayıs 2023 tarihinde Genel Kullanıma sunulan Azure Cosmos Database servisinin özelliği olan Burst Capacity’den bahsediyor olacağız.

Burst Capacity , Seri Kapasite olarak geçmektedir.

Azure Cosmos DB Burst Capacity, Azure Cosmos DB servisinin bir özelliğidir. Azure Cosmos DB, Microsoft’un dağıtılmış bir veritabanı servisi olarak tanımlayabiliriz ve global ölçekte yüksek performanslı, yüksek ölçeklenebilir ve hızlı veritabanı işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Bu özellik ile Cosmos DB kaynaklarını isteğe bağlı olarak otomatik olarak ölçeklendirebilir ve uygulamanızın anlık trafik artışlarına yanıt verebilmesini sağlayabilirsiniz.

Normalde bir Cosmos DB koleksiyonu için belirli bir RU/s (Request Units per second – İsteğe Bağlı Birim/saniye) kapasitesi olarak hesaplanır. Fakat öngörülemeyen yük artışları durumunda bu kapasite yetersiz olabilir ve performans sorunlarına sebep olabilir. Burst Capacity, bu zamanlarda devreye girer ve anlık yük artışlarını karşılamak için ek kaynaklar sağlamaktadır.

Burst Capacity, Cosmos DB kaynaklarının verimli kullanımını sağlar ve yüksek trafik olduğu zamanlarda ek maliyetler oluşturmadan performansı optimize etmektedir. Fakat Burst Capacity’nin sınırlı bir süre için geçerli olduğunu unutmamak önemlidir ve süre dolduktan sonra kaynaklar tekrar normal kapasiteye döndüğünü unutmamak gerekir.

Azure Cosmos DB kurulu servisiniz ;

NoSQL

Cassandra

Gremlin

MongoDB

Tablo için API kullanım sağlanabilmektedir.

Peki bu özelliğin bize ne gibi getirileri mevcut ?

Esnek Ölçeklenebilirlik: Burst Capacity, anlık trafik artışlarına hızlı bir şekilde yanıt verebilir. Bu özelliği sayesinde, uygulamanız yüksek taleplere göre otomatik olarak ölçeklendirilebilir ve performans sorunları minimize edebilmektedir.

Performans Optimizasyonu: Burst Capacity, uygulamanızın yüksek trafik dönemlerinde performansını optimize etmek için ek kaynaklar sağlar. Bu sayede, hızlı ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sunabilirsiniz.

Maliyet Verimliliği: Burst Capacity, yüksek trafik dönemlerinde geçici olarak ek kaynaklar sağlar, ancak bunun için ek maliyet oluşturmaz. Bu sayede, normal işlem kapasitesinin üzerindeki trafik artışları için fazladan kaynaklara ödeme yapmanız gerekmez.

Ne gibi eksileri mevcut ?

Sınırlı Süre: Burst Capacity, sınırlı bir süre için geçerlidir. Yani, talep artışının boyutuna bağlı olarak otomatik olarak ölçeklenen ek kaynaklar belirli bir süre sonra tekrar normal kapasiteye dönmektedir. Bu süre içinde yeterli kaynaklara sahip olmak önemlidir, aksi takdirde performans sorunları yaşanabilir.

Öngörülemeyen Trafik Dalgalanmaları: Burst Capacity,öngörülemeyen trafik artışlarına yanıt verebilir, fakat öngörülemeyen trafik dalgalanmaları durumunda performans sorunları ortaya çıkabilir. Bu sebeple uygulamanızın normal kapasite sınırlarını aşabilecek trafik öngörülerini dikkate almanız önemlidir.

Kaynak Sınırlamaları: Burst Capacity, mevcut Cosmos DB kaynaklarını kullanmaktadır. Bu kaynaklar, işlem birimleri ve depolama kapasitesi olarak belirlenir. Eğer uygulamanızın gereksinimleri sürekli olarak bu kaynakları aşarsa, Burst Capacity tek başına yeterli olmayabilir ve ek kaynaklar sağlanması gerekebilir.

Azure Cosmos DB servisinde bu özelliği aktif etmek çok kolay :

Azure Cosmos DB ortamınızdaki ekrana geleek ” Settings ” bölümünden ” Features “ seçeneğini seçeriz. Features içerisinden ” Burst Capacity “ özelliğine tıklayarak ” Enable “ işlemi gerçekleştirildikten sonra bu özelliği aktif etmiş oluruz.

Daha fazla bilgi için : https://azure.microsoft.com/en-us/updates/generally-available-azure-cosmos-db-burst-capacity/

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir