Organizasyonunuzun planlama aşamasında , Azure Active Directory üzerinde önce ne yapmamız gerektiğini anlamalıyız. Organizasyonumuz içi Azure Active Directory oluşturma sürecine geçmemiz gerekmektedir. Bunu hangi süreçlerle yapabiliriz. Onlardan bahsedelim :

Servis için güvenli temeller , Best Practices’leri göre işlem sağlamak ve self-servis parola sıfırlamayı konfigüre işlemleri , Kullanıcılarımız ve Yöneticilerimiz için , Kullanıcılarımız için MFA kullanarak , Global Administrator yetkisindeki grubu kullanmamak için , Ayrıcalıklı kullanıcılara belirli görevler ve Azure AD Tenant’ımzın günlük işlerimizi gerçekleştirmemizi sağlamak.

Sonra , Azure AD için bir Hybrid kimlik ortamına Kullanıcılar ekleyerek , gruplar oluşturarak , Cihazlar ekleyerek  Kimlik Kaynaklarını doldurmaya başlayabilirsiniz .

Uygulamalarımızı yönetiyoruz. Azure Active Directory’de kullanmak istediğimiz uygulamalarımızı tanımlayabiliriz.

Yöneticilerimizi İzleme ve Erişim incelemelerini gerçekleştiririz.  Ortamınızdaki Bazı yerlere nasıl ve neden erişiliyor ? Örnek vermek gerekirse ; Kullanıcılarımız için ; Belirli bir süre sonra ,parola sıfırlamalarını otomatikleştirme gibi işlemleri gerçekleştirebiliriz.

Şimdi Azure Active Directory üzerinde sıfırdan bir kiracı yaratacağız.

İlk olarak Portal ekranındaki arama çubuğuna  “Azure Active Directory “ servisini yazarak , ilgili servisin içeriğini gireriz.

Azure Active Directory servisine geldiğimizde Azure ortamında ilk kez abonelik oluşturduğunuzda Azure Hizmetlerini kullanmak için sizlere Microsoft Azure , Default directory temin etmektedir. Bu Default Directory kullanmış olduğunuz bir dizin olabilir ve bu dizin için belirli bir lisans sağlayabilirsiniz.

Tenant’larınız üzerinde konfigürasyon işlemleri gerçekleştirmeniz için ” Manage Tenants “ seçeneğini seçeriz.

Tenant’lar arası geçiş yapmak için ” Switch Tenant “ özelliği ile Tenant’lar arası geçiş yapabilirsiniz.

” Create “ seçeneğini seçerek Tenant oluşturma işlemlerine başlarız.

” Select a tenant type “ bölümünde Tenant türleri arasında seçim yapmamız istenmektedir. Seçeneklerimizde ” Azure Active directory “ ve ” Azure Active Directory B2C “ seçenekleri mevcut. Burada Azure Active Directory ( B2C ) ‘ye ihtiyaç duymayacağımız için ” Azure Active Directory “ seçeneğini seçeriz. Ardından ” Next: Configuration “ seçeneğini seçerek bir sonraki aşamaya geçeriz.

” Configuration “ adımında geldiğimizde  ;

” Organization name “ kısmında organizasyonumuza bir isimlendirme sağlayacağız.

” initial domain name “ kısmında alan adımızı yazacağız ve bu isimlendirme sonrası ” ozdemirmustafa.onmicrosoft.com ” şeklinde bir alan adım olacağını göstermektedir.

” Country Region “ kısmında kullanmak istediğimiz veri merkezinin konumu seçeriz.

” Next : Review + create “ seçeneğini seçerek doğrulama ve oluşturma aşamasına geçeriz. 

Doğrulama işleminin başarıyla gerçekleştiğini görürüz.

Tenant’ımızı oluşturmak için robot olmadığımız doğrulamak için şekildeki harfleri büyük küçük harf duyarlılığına göre kutucuğa yazarak , ” Submit “ seçeneğini seçeriz.

Tenant oluşturma işlemi biraz dakikalarca sürebildiğinin bilgisini vermektedir.

Tenant’ımızın başarıyla oluştuğunu görürüz.

Tenant’ımızın oluştuğunu görmüş oluruz. ” Ozdemir “ adlı tenant yanındaki kutucuğumuzu işaretleyerek , ” Özdemir “ adlı tenant’ımıza geçiş yaparız.

Azure Active Directory Tenant’ımızda olduğumuzu görürüz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.

Faydalı olması Dileğiyle.

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir