Microsoft Azure Cloud , Global ölçekte Diğer Servis Sağlayıcılarına göre en yüksek Bölge ve Veri Merkezinde hizmet sağlayıcısı olduğunun bilgisini vererek makaleme başlamak istiyorum. Microsoft Azure Cloud , 200’den fazla veri merkeziyle büyük ölçekteki kurumlara , Devlet , Startup farketmeksizin herkese kaliteli hizmet vermektedir. Bu kaliteli hizmetinin yanı sıra arkada uygulamış olduğu veri merkezlerindeki fiziksel güvenlik , felaket kurtarma ve müşterilerine hizmet verdiği donanımlara bakım gibi işlemler sağlayarak ve hizmet vermiş olduğu ortamda bulunan servisleri geliştirmektedir. Bu Servisleri , Veri Merkezindeki sunucularda çalıştırarak , müşterilerine kaliteli hizmet vermeyi amaç edinmiştir. Bu kaliteli hizmeti verirken , Microsoft Azure ortamında tüketilen Su ve Enerji gibi ihtiyaçların kullanımını nasıl ölçeklendirildiğini detaylandırıyor olacağız.

Power Use Event ( PUE ) yani Güç Kullanım Etkinliği olarak anılmaktadır. Bu kavram , Bir veri merkezinin , Enerji kaynaklarının ( Sunucuları , Soğutma Sistemleri ve bir çok kaynağın ) enerjiyi ne kadar verimli tükettiğini ve kullanım sağlandığını ölçen bir değerdir. Bu değer 1’e ne kadar yaklaşırsa , bu enerji kaynaklarının kullanımına o kadar verimli diye değerlendirebiliriz.

Peki bunun değerlerini hesaplayabilmeniz için çok kolay bir formül yazacağım :

PUE = Maksimum Enerji gerekli Veri Merkezleri / Maksimum Enerji kullanan Bilgi İşlem Altyapısı veya Kaynakları

Microsoft Azure Cloud , İşte bu kolay formüle göre optimize edilmiş rakamlara göre veri merkezlerini tasarlamaktadır. Bazı veri merkezlerinin PUE değerlerini 1’e yaklaştırmak için çabalamaktadır. Yeni kurduğu veri merkezlerinin olabildiğince bu değerleri verimli olarak konfigüre etmeye özen göstermektedir.

Burada söz arasında PUE değerlerinde ve Microsoft Azure Cloud’a ait Veri merkezlerinde istisnai olarak Asya Pasifik Bölgesinde PUE değerleri yüksektir. Çünkü ; Bölgedeki yüksek sıcaklıklar ek soğutma sistemleri gerektirmektedir.

Şimdi buraya kadar Enerji Kullanımından Söz ettik.

Şimdide Veri Merkezlerindeki Su Kullanımlarının nasıl ölçeklendirildiğini detaylandıralım :

Water Use Event ( WUE ) yani Su Kullanım Etkinliği olarak anılmaktadır. Bu kavram , Veri Merkezlerinde Verimli ve sürdürebilir operasyonların sağlanması için önemli bir değerdir. Bu değer Nemlendirme veya Soğutma ihtiyacı için kullanılan suyun litre bazında hesaplanarak , Veri Merkezindeki Bilgi Teknolojileri ekipmanlarınızın sağlıklı hizmet vermesi için kwh bazında hesaplanan Toplam Yıllık Güc Değerine bölünmesiyle hesaplanmaktadır.

Peki bunun değerlerini hesaplayabilmeniz için çok kolay bir formül daha yazacağım :

WUE = Nemlendirme ve Soğutma için kullanılan suyun litresi / Veri Merkezindeki Bilgi Teknolojileri Ekipmanlarının yıllık harcamış olduğu KWH değerine göre hesaplanan güç miktarı

Veri Merkezlerindeki konumun PUE değerlerini etkilemesi gibi , WUE’yi de etkileyebilecek istisnai değişikenler mevcuttur. Nemli Bölgelerde daha fazla su bulunurken, kurak bölgelerde çok az su bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse ; İsveç gibi ülkelerde dünyanın soğuk bölgelerinde veri merkezleri , diğer bölgelerdeki veri merkezlerine kıyasla serin ortamda çalışmaktadır, Bu sebeple veri merkezi için sağlanacak soğutma ihtiyacının karşılanması için daha az su gerekmektedir. Yine aynı bölgede yukarıda WUE değerinde söz etmiş olduğumuz Asya Pasifik Bölgesinde , Daha yüksek sıcaklık olduğu için ihtiyacın daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Makalemizi noktalarken , Microsoft Azure Cloud , Müşterileri için Veri Merkezlerindeki Değerlerinin şeffaflılığının ve doğruluğunun ne kadar önem gördüğünün bilincindedir.

Microsoft Azure Cloud , Dünyadaki sürdürelebilirlik felsefesine göre çok sayıda projelere ve çalışmalara imza atmaktadır. Microsoft Azure Cloud Sürdürülebilirlikve Veri Merkezleriyle alakalı detaylı bilgi ve değerli bilgilere aşağıdaki linkler ile erişim sağlayabilir ve bilgi edinebilirsiniz :

https://www.microsoft.com/en-us/sustainability?rtc=1

https://azure.microsoft.com/tr-tr/global-infrastructure/sustainability/#overview

https://infrastructuremap.microsoft.com/

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.

Faydalı olması Dileğiyle.

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir