Herkese Merhabalar ,

Bu makalemizde On-Premise tarafta çalışan sunucularımızı Cloud tarafına geçirmek için Migration Plan Nasıl oluşturulur ve Nelere Dikkat edilmesi gerekir. Bu konuların temellerinden bahsediyor olacağız.

Bazı örneklemelerde Azure örneği verebilirim. Bundan sonraki bahsedeğim uygulamaların hepsi Azure üzerinde olacağı için bahsetmekte fayda var diyebilirim. Ne de olsa Azure Cloud Sevdalısıyız 🙂

On-Premise ortamdan Azure Cloud’a geçmek istediğimizde bazı durumları düşünmek gerekmektedir . Bir sunucuyu On-Premise ortamdan Azure Cloud ortamına taşıma işlemi gerçekleştirmek istediğinizde , Azure ortamında neye gereksinimiz mevcut bunu ilk önce kararlaştırmamız gerekir . Geçiş yapmak istediğimiz ortamın uyumluluğu , güvenliği , isimlendirme kuralları vb. Birçok etmeni uçtan uca planlamamız gerekmektedir.

Birçok Migration işlemi Cloud firmalarına göre farklılık göstermemekle birlikte , Cloud Adaption Framework denilen prosedür üzerinden sürdürülüp , planlandırma işlemi gerçekleştirilmektedir.

Örnek olarak Amazon Web Services , Google Cloud yada Azure Cloud ortamlarının migration planlaması birbirine benzemektedir.

Bu Planlamalar ve Adımlar nelerdir ? Birlikte açıklayalım o halde :

  • Strateji
  • Planlama
  • Hazırlık
  • Taşınma
  • Teslim etme
  • İlk öncelik bir strateji oluşturmamız gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse ;

Organizasyonunuzun bu migration planına ihtiyacı var mı ?

Sistemler bu migration sonrası performanslı çalışacak mı ?

Migration Planlayacağız sistemi kullanan çözüm ortaklarınız bu migration’a uyum sağlayabilecek mi ?

Yapmış olduğunuz Migration Organizasyonunuz tarafından desteklenecek mi ?

İlk önce bu soruların cevaplarını bularak , Migration için kalıcı ve köklü bir vizyona ve hedefe sahip olmanız gerekmektedir.

Microsoft Azure Cloud ile alakalı Cloud Adoption Framework dokümanlarına aşağıdaki bağlantılardan erişebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

https://learn.microsoft.com/en-us/azure/cloud-adoption-framework/

  • İkinci olarak bir Planlama oluşturmamız gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse ;

Strateji adımında aslında bunu hemen hemen belirledik . Bunun için aşağıdaki durumlar ile alakalı planlama sağlamanız gerekmektedir .

Kaç sunucu migration işlemi sağlanacak ?

Hangi işletim sistemleri mevcut ?

Hangi uygulamalar kullanılıyor ?

Bu uygulamaların geçiş işlemi sonrası olumlu ve olumsuz durumları nelerdir ?

Aksi halde Geri dönme planımız nasıl olmalıdır ?

Geçişleri yapılacak iş yüklerinin Tek tek mi ? Grup halde mi gerçekleşecek ?

Aslında kısacası taşıyacağımız sistemlerin ve taşındıktan sonraki sistemler nasıl olmalı bunların birer topolojisini çıkarmakta fayda vardır .

  • Üçüncü olarak bir Hazırlama aşaması olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse ;

Planlama aşamasında topolojisini çizmiş olduğumuz On-Premise ortamdaki sunucularımız için belkide gözden kaçırmış olduğumuz yada rahat bir geçiş yapabilmek adına hazırlık yapmamız gerekebilir.

 Azure ortamınızda oluşturacağınız ortamda olması gereken neler var ? Onların  hazırlama süreçleri olabilir.

Azure ortamında kullanmamız gereken servislerin oluşturulması ve kullanılması gerekiyor mu ?

On-Premise yapıdan Azure ortamına geçtiğimizde uzun vadede neler gerekmektedir ?

Dördüncü olarak bir Taşınma aşaması olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse ;

Sunucularımızı On-Premise ortamdan Azure Cloud’a Replikasyonunu gerçekleştirme işlemini gerçekleştirme ( Bu sadece Azure değil , diğer 3rd party hizmette olabilir, Başka bir bulut hizmeti de olabilir.

Beşinci olarak bir Teslim etme aşaması olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse ;

Hangi Cloud Servis sağlayıcısına taşımak istiyorsanız , artık o ortamda sunucularınız çalışabilir hale gelmelidir.

Bir sonraki makalemizde Azure Migration Servisini ele alacağız.

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel bir bankanın Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir